Drożdżowa babka panettone

Ocena:

4.33 (184)

  • 40 min.

Przepisy na Wielkanoc - babka drożdżowa. Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 9 godzin Pieczenie: 50 minut Porcja: 475 kcal

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka mleka
  • kostka masła (20 dag)
  • 5 żółtek
  • Gałka muszkatołowa PRYMAT
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
  • 15 dag rodzynek
  • masło do formy
  • sól

Drożdżowa babka panettone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.
  • ■ Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.
  • ■ Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • ■ Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne