Żurek borowikowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Grzyby oczyścić. Trzonki i kapelusze pokroić w dość grube paski i wrzucić na 0,5 l wrzątku. Gotować 10 minut. Bulion zagotować z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liściem laurowym. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, ugotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, gotować, aż staną się miękkie.
Wlać żurek, zagotować razem. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na chrupiąco, dodać posiekaną cebulę. Zrumienić razem i dodać do zupy. Zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze