Żurek borowikowy

Przepis na żurek z prawdziwków - żurek borowikowy

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy żurek dania mięsne

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg borowików lub podgrzybków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego z kostki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki żurku z butelki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • biały pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Żurek borowikowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Grzyby oczyścić. Trzonki i kapelusze pokroić w dość grube paski i wrzucić na 0,5 l wrzątku. Gotować 10 minut. Bulion zagotować z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liściem laurowym. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, ugotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, gotować, aż staną się miękkie.
  • Wlać żurek, zagotować razem. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na chrupiąco, dodać posiekaną cebulę. Zrumienić razem i dodać do zupy. Zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy