Zupa z soczewicy

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 25 minut Porcja: 265 kcal Składniki na 4 porcje

Zupy

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
265.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 184 głosów)

Składniki:

  • szklanka czarnej soczewicy
  • szklanka posiekanej kapusty włoskiej
  • cebula
  • puszka pomidorów bez skóry
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego
  • szczypta kurkumy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Soczewicę opłukać, wrzucić do litra osolonego wrzątku. Gotować, aż będzie miękka (ok. 20 min). Dokładnie odcedzić, odstawić.
  • Cebulę obrać, drobno pokroić. Zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę, 3 szklanki wody. Gotować kilka minut. Dodać liście kapusty, zamieszać. Gotować jeszcze 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jogurt wymieszać z kurkumą i kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do miseczek. Przed podaniem każdą porcję przybrać kleksem jogurtu.

Kalorie: 265.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy