Pożywna zupka, świetnie smakuje z bagietką lub chlebem czosnkowym:)
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie;
2. W garnku zagotować 1 litr wody, włożyć kostkę rosołową, mięso i gotować na wolnym ogniu 30 minut;
3. Dodać fasolę, kukurydzę, majeranek i dolać tyle wody aby składniki były przykryte. Gotować 20 minut;
4. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i gotować 30 minut na małym ogniu;
5. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia gorącą.