Zupa maślankowa

Ocena:

4.54 (152)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
Jest prosta, lekka i dobra.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr maślanki lub kwaśnego mleka (można uszlachetnić śmietaną)
  • 2 łyżki mąki
  • kostka rosołowa drobiowa
  • przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku

Zupa maślankowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach.W tym czasie zagotowujemy wodę z rosołem i przyprawami.
  • Maślankę roztrzepujemy z mąką i wlewamy do wywaru, gotujemy, mieszając.Odstawiamy, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy, wykładamy na talerze i zalewamy zupą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne