Zupa krem z czarną fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Fasolę Jaś zalewamy na noc wodą. Odlewamy następnego dnia wodę i gotujemy do miękkości ok. 1 godz.
Ziemniaka obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
Obieramy cebule i czosnek. Jedną cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, smażymy ok. 2 min.
Fasolę z puszki dodajemy do przesmażonych warzyw wraz z wywarem oraz ugotowanym ziemniakiem, następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy na małym ogniu ok. 20 min.
Paprykę myjemy i czyścimy, kroimy w paseczki.
Drugą cebulę tniemy w plasterki, smażymy razem z papryką na oleju przez 2–3 min, a następnie łączymy z fioletową fasolą.
Zupę podajemy posypaną przesmażonymi warzywami z fioletową fasolą.
Autorzy: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
Komentarze