Zupa krem z czarną fasolą

Gęsta, kremowa zupa, która syci, rozgrzewa, dodaje sił - wypróbujcie ten krem z czarną fasolą. Podajcie z kawałkami warzyw.

Zupykrem

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Składniki:

  • szklanka fioletowej fasoli Piękny Jaś
  • ziemniak (ok. 15 dag)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Fasolę Jaś zalewamy na noc wodą. Odlewamy następnego dnia wodę i gotujemy do miękkości ok. 1 godz.
  • Ziemniaka obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
  • Obieramy cebule i czosnek. Jedną cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, smażymy ok. 2 min.
  • Fasolę z puszki dodajemy do przesmażonych warzyw wraz z wywarem oraz ugotowanym ziemniakiem, następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy na małym ogniu ok. 20 min.
  • Paprykę myjemy i czyścimy, kroimy w paseczki.
  • Drugą cebulę tniemy w plasterki, smażymy razem z papryką na oleju przez 2–3 min, a następnie łączymy z fioletową fasolą.
  • Zupę podajemy posypaną przesmażonymi warzywami z fioletową fasolą.
  • Autorzy: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Porady

Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy