Pierwsze co uderza w tym daniu to aromat ktury zwiastuje niesamowite doznania kulinarne.
Składniki:
700 g. mięsa gulaszowego (wołowe)
tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
tłuszcz do smażenia (1 łyżka masła)
3 puszki pomidorów (pokrojone / 3 x 400 g.)
1 duża cebula (posiekać)
300 g. pieczarek (pokroić)
2 czerwone papryki (pokroić w kostkę)
4 papryczki chilli (bez nasion / posiekać)
1 łyżka sosu worcestershire
2 łyżki słodkiej papryki (mielona)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
przyprawy: sól / pieprz
Pikantna zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w papryce. Mięso obsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane).
► W osobnym garnku na tłuszczu (masło) zeszklić cebulę, dorzucić pieczarki i razem smażyć 10 minut. Dodać paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalać pomidorami z puszki, następnie dodać papryczki chilli, liście laurowe, ziele angielskie i doprawić solą i pieprzem.
► Zagotować i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez około 40 minut, dodać sos worcestershire i od czasu do czasu przemieszać.