Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami

Ocena:

4.2 (221)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Pyszna , pikantna zupa , która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha!

Składniki:

  • - marchew - 2 szt
  • - pietruszka - 1 szt
  • - cebula - 1 szt
  • - por -1 szt
  • - papryka czerwona - 1 szt
  • - bulion - 1,5 l
  • - liśc laurowy - 2 szt
  • - ziele angielskie - 3 szt
  • - słodka papryka - 2 łyżeczki
  • - chilli - szczypta
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - olej - 4 łyżki
  • - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • - majeranek - 1 szczypta
  • - śmietana 18% - 2 łyżki
  • - mielona wołowina - 300 g
  • - jajko - 1 szt
  • - bułka tarta - 2 łyżki
  • - mąka do obtoczenia - 2 łyżki

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
  • Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • Zalewamy gorącym bulionem.
  • Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
  • Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
  • Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
  • Pulpeciki:
  • Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
  • ( możemy dodac cebulkę ).
  • Formujemy niewielkie pulpeciki.
  • Obtaczamy w mące.
  • Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
  • Gotujemy ok. 15 minut.
  • Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
  • Podajemy bardzo gorące!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne