Zupa grzybowa - rydzowa na boczku

Zupa grzybowa - rydzowa na boczku

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg rydzów (świeżych lub z zalewy)
  • masło
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • skórka z wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3–4 ziemniaki
  • marchewka
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na zupę grzybową:
  • Zupa grzybowa - rydzowa na boczku
  • Rydze myjemy (te z zalewy przelewamy wodą na sicie)
  • większe kroimy
  • mniejsze zostawiamy w całości. Wrzucamy na dużą patelnię
  • na sporą ilość roztopionego masła i dusimy
  • aż odparuje cały sok.
  • Osobno gotujemy wywar z kurczaka
  • skórki z boczku i przypraw
  • szumujemy.
  • Wrzucamy pocięte w kostkę ziemniaki i marchewkę
  • gdy będą prawie miękkie
  • dokładamy grzyby
  • gotujemy razem parę minut. Przyprawiamy do smaku
  • zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy siekaną natką.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy