Zupa grzybowa z gniocchi

Ocena:

4.49 (166)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Zupa grzybowa z gniocchi - zupa z prawdziwków

Składniki:

  • garść suszonych borowików
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag malutkich pieczarek
  • mały por
  • 1/2 kg gotowych gnocchi
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki startego parmezanu

Zupa grzybowa z gniocchi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zupa grzybowa z gniocchi - zupa z prawdziwków
  • Borowiki i pomidory zalewamy letnim bulionem, przykrywamy i gotujemy 5 min. Odławiamy, kroimy w paski, wkładamy z powrotem. Dokładamy pokrojony w plasterki czosnek, pieczarki i pora, gotujemy 2 min, dokładamy gnocchi, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż kluski będą miękkie.
  • W tym czasie boczek kroimy w długie paski, wysmażamy na chrupko na patelni. Gotową zupę rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy paskami chrupiącego boczku, posiekanym szczypiorem i parmezanem, skrapiamy tłuszczem wytopionym z boczku.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Zupa grzybowa z fasolą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne