zupa_emmentalerowo_smietankowa_z_pulpecikami_i_makaronem

Zupa emmentalerowo- śmietankowa z pulpecikami i makaronem

Ocena:

4.42 (145)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
Pyszna i aksamitna zupa o delikatnym smaku. Polecam!:)

Składniki:

  • 1 serek topiony emmentaler
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 15 dag makaronu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 kostki mięsne
  • 1 kość schabowa wędzona/ żeberka
  • papryka czerwona słodka sproszkowana
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka pszenna
  • maggi
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Zupa emmentalerowo- śmietankowa z pulpecikami i makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka z wodą wrzucamy: liście laurowe, ziele ang, kość schabową i kostki mięsne. Gotujemy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa mielonego, przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy małe kuleczki i obtaczamy je w mące.
  • Serki kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do gotującego się wywaru i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się.
  • Następnie wrzucamy pulpeciki i makaron. Gotujemy cały czas mieszając.
  • Kiedy makaron jest już al dente, a pulpeciki ugotowane dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zaprawiamy zupę śmietaną.
  • Przyprawiamy do smaku maggi i pieprzem.
  • Rozlewamy na talerzyki i posypujemy słodką papryką.
  • SMACZNEGO:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne