Roladki Wołowe Zapiekane w Piekarniku

Smak rolad kojarzy się z niedzielnymi obiadami u mamy, sekretem tego dania jest mięciutkie i aromatyczne mięso wołowe.

dania mięsneSzynki

Czas przygotowania:
150 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)

Składniki:

  • 3 duże plastry wołowiny (udziec)
  • FARSZ
  • 12 plasterków szynki (dobrej jakości)
  • 50 gr. boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 1 srednia cebula (pokroić w kosteczkę)
  • 2 ogórki kiszone (pokroić w kostkę)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • MARYNATA
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu akacjowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mały pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: czarna pieprz
  • DODATKI
  • 0,5 l bulionu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ► MARYNATA : do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszać do momentu dobrego połączenia się składników. Następnie dodać czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
  • ► Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nim plastereki szynki, a na nią boczek, cebulę i ogórek. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Następnie rolady natrzeć marynatą i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).
  • ► Nazajutrz rolady obsmażyć z każdej strony, tak aby mięso się ścięło. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem wymieszanym z pozostałą marynatą i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 180C / Termoobieg / . Z pozostałego po pieczeniu bulionu można przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.

Kalorie: 0.00

Porady

Zobacz też: roladki z kurczaka z kokosem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy