Szpinak z ziemniakami i boczkiem

Ocena:

4.46 (196)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, boczkiem i ziemniakami

Składniki:

  • 40 dag młodych (lub sałatkowych) ziemniaków
  • 7 łyżek śmietany 22%
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • czerwona cebula
  • 20 dag szpinaku
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag chudego boczku
  • słodka mielona papryka
  • panierka panko (lub zwykła tarta bułka)
  • 4 jajka na twardo
  • kiełki słonecznika

Szpinak z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Śmietanę, musztardę, miód i ocet ucieramy trzepaczką; nie przerywając, dodajemy po troszeczku oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w cienkie talarki, szpinak czyścimy, pomidorki dzielimy na połówki. Boczek kroimy w słupki, oprószamy papryką, panierujemy w panko i kładziemy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię, obsmażamy kilka minut. W salaterce mieszamy ziemniaki, szpinak, cebulę i pomidorki, polewamy sosem. Na wierzchu kładziemy paski boczku, cząstki jajek, posypujemy kiełkami, oprószamy pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne