Zawijane jajka w śledziach - pychota

Ocena:

4.45 (161)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób

Jest to smaczna przekąska ,może by podawana na uroczystości rodzinne i święta..

Składniki:

  • Potrzebne będą:
  • 5-6 sztuk śledzi
  • 5-6 jajek
  • majonez
  • przyprawy: czerwona słodka papryka, pietruszka, sól, pieprz
  • Sałatka “pod śledzie”:
  • 0,5kg cebuli
  • puszka groszku
  • majonez
  • ocet, sól, pieprz, cukier

Zawijane jajka w śledziach - pychota - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sposób wykonania sałatki:
  • Cebulę kroimy w drobne pół krążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu.
  • Zostawiamy na ok. 15 minut. Cebulę wyciskamy, dodajemy puszkę groszku i majonez.
  • Przygotowanie śledzi:
  • Gotowe matiesy moczymy ok. 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku.
  • Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu). Wokół jajek owijamy wcześniej przygotowane śledzie.
  • Za pomocą szprycy dekorujemy jajka majonezem. Delikatnie obsypujemy słodką, czerwoną papryką i dekorujemy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne