Zapiekanka z mięsem

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 290 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Zapiekanka z mięsem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
290 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • po 1/2 pęczka natki i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry. Formę do zapiekania posmarować masłem, posypać posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ciasno ułożyć na dnie naczynia. Cebulę obrać, pokroić w krążki, ułożyć na ziemniakach.
  2. Mięso doprawić solą, pieprzem, wymieszać z tartą bułką i posiekaną zieleniną, wyłożyć na cebulę, przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków (kilka ułożyć w dekoracyjny wianuszek). Całość polać śmietaną, oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać 25 minut w temp. 220°C, gorąca posypać parmezanem.
  3. Nasza rada: Zamiast mielonego mięsa można użyć plasterków kiełbasy, parówek, mortadeli, boczku itd.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
wieprzowina obiad zapiekanka ziemniaki parmezan zapiekanka z mięsem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy