Zapiekanka z mięsem

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 290 kcal Składniki na 4 porcje

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
290.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 185 głosów)

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • po 1/2 pęczka natki i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry. Formę do zapiekania posmarować masłem, posypać posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ciasno ułożyć na dnie naczynia. Cebulę obrać, pokroić w krążki, ułożyć na ziemniakach.
  • Mięso doprawić solą, pieprzem, wymieszać z tartą bułką i posiekaną zieleniną, wyłożyć na cebulę, przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków (kilka ułożyć w dekoracyjny wianuszek). Całość polać śmietaną, oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać 25 minut w temp. 220°C, gorąca posypać parmezanem.
  • Nasza rada: Zamiast mielonego mięsa można użyć plasterków kiełbasy, parówek, mortadeli, boczku itd.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 290.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy