Zapiekanka z szynką i pomidorami

Przepis na zapiekankę z szynka i pomidorami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne zapiekanki

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 25 dag szynki wędzonej
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 łyżeczki tymianku
  • łyżka mąki
  • 1/2 szkl. bulionu z kostki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Zapiekanka z szynką i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach i przestudzić. Obrać, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła.
  • ■ W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła i posypanym tartą bułką ułożyć plastry ziemniaków, piórka cebulki, plastry szynki, warstwę grubo startego żółtego sera i ponownie plastry
  • ziemniaków. Każdą warstwę oprószyć tymiankiem.
  • ■ Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i mlekiem, gotować
  • przez 5 min, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać zapiekankę, oprószyć tartą bułką, wierzch przykryć plastrami pomidorów. Zapiekać przez 20 min w temp. 220°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 320

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy