Zapiekanka z szynką i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach i przestudzić. Obrać, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła.
■ W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła i posypanym tartą bułką ułożyć plastry ziemniaków, piórka cebulki, plastry szynki, warstwę grubo startego żółtego sera i ponownie plastry
ziemniaków. Każdą warstwę oprószyć tymiankiem.
■ Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i mlekiem, gotować
przez 5 min, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać zapiekankę, oprószyć tartą bułką, wierzch przykryć plastrami pomidorów. Zapiekać przez 20 min w temp. 220°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze