Zapiekanka z indyka w sosie serowym

bardzo smaczna zapiekanka z indyka

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 1 kalafior
  • 4 cebule
  • sos:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki żółtego sera (2 wędzonego i 2 zwykłego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Indyka kroimy na małe prostokąty i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw. Mięso zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
  • 2. Kalafiora gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie (cukier i sól 1:1) na półtwardo. Odsądzamy z nadmiaru wody na sitku. Indyka obsmażamy z każdej strony na oleju z marynaty. W tym samym oleju podsmażamy cebulkę.
  • 3. 1/3 mleka przelewamy do rondla, a resztę mieszamy z mąką. Większość mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy mieszankę z mąką, żółty ser i przyprawy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy kalafior, indyka, cebulkę i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy świeżym koperkiem i zapiekamy 35 minut w 180*C.
  • 4. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy