Zapiekanka rybna z ryżem
Zapiekany filet z pangi z ryżem.
Dodany przez:
Julita
Składniki
- 70 dag ryżu
- 50 dag filetów z pangi
- łyżka granulowanego bulionu jarzynowego
- łyżeczka przyprawy do ryb
- 2 świeże ogórki
- 2 szczypty świeżo mielonego białego pieprzu
- 20 ml śmietany 18-proc.
- 3 łyżki soku z cytryny
- jajko
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- cytryna
- pomidor
Przygotowanie
- ■ Ryż ugotować z bulionem jarzynowym i przyprawą do ryb. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na ryż i przyprawić szczyptą pieprzu. Gotować jeszcze 10 minut pod przykryciem.
- ■ Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, jajkiem i łyżką siekanego koperku. Rybę umyć, osuszyć, posypać resztą pieprzu. Położyć filety na ryżu i ogórkach. Polać
- śmietaną i zapiekać.
- ■ Na 10 minut przed końcem zapiekania posypać rybę resztą koperku i polać pozostałym sokiem z cytryny. Cytrynę i pomidor umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i udekorować nimi potrawę.
Komentarze