Zapiekanka chili

Ocena:

4.44 (153)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
Pikantna, bardzo sycąca i smaczna zapiekanka

Składniki:

  • 2 garstki makaronu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu lub sosu cygańskiego
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 40 g twardego sera żółtego
  • po łyżce oregano i bazylii
  • łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczka wegety, sól i pieprz

Zapiekanka chili - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić
  • Paprykę umyć, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę
  • Cebulkę drobno posiekać
  • W miseczce wymieszać: przecier pomidorowy, keczup/sos, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, chili oraz zioła
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulkę
  • Do cebuli dodać paprykę i dusić pod przykryciem ok 3-4 min, następnie dodać przygotowany sos, ew dolać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć 2 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając
  • W żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, posypać wegetą, polać odrobiną oleju, zalać 3 łyżkami gorącej wody.
  • Na makaron wyłożyć przygotowane chili, posypać kukurydzą oraz serem. Wierzch oprószyć bazylią
  • Zapiekać 20 min w 200 stopniach C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne