Zapiekanka chili - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić
Paprykę umyć, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę
Cebulkę drobno posiekać
W miseczce wymieszać: przecier pomidorowy, keczup/sos, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, chili oraz zioła
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulkę
Do cebuli dodać paprykę i dusić pod przykryciem ok 3-4 min, następnie dodać przygotowany sos, ew dolać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć 2 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając
W żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, posypać wegetą, polać odrobiną oleju, zalać 3 łyżkami gorącej wody.
Na makaron wyłożyć przygotowane chili, posypać kukurydzą oraz serem. Wierzch oprószyć bazylią