Grzyby marynowane z chili

Ocena:

4.41 (213)

  • 15 min.
  • dla 3 osób

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 45 minut Składniki na 3–4 słoiki po 1/2 l

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg leśnych grzybów
  • łyżka soli
  • cebula
  • ZALEWA:
  • szklanka octu 10%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • cebula
  • 3–4 papryczki chili

Grzyby marynowane z chili - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obrać
  • pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić. Grzyby wrzucić z cebulą do litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20–30 minut. Odcedzić
  • osączyć i wystudzić.
  • Zalewa: cebulę obrać
  • pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody
  • dodać cebulę
  • sól
  • cukier i przyprawy. Gotować około 15 minut.
  • Grzyby przełożyć do słoików
  • do każdego włożyć jedną papryczkę. Wlać zalewę razem z przyprawami tak
  • by płyn zakrył grzyby. Dobrze zakręcić
  • odwrócić do góry dnem sprawdzając
  • czy nie ciekną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne