Wołowa pręga duszona

Bardzo smaczne i kleiste mięsko.

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • 2 grzyby suszone
  • Sos podany jest w wykonaniu przepisu.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pręgę wołową umyć,osuszyć lekko papierowym ręcznikiem ,natrzeć solą ze zmiażdżonym czosnkiem ,odstawić na 15 min.
  • Do gęsiarki włożyć masło,rozgrzać, włożyć mięso i chwilę obsmażyć na obydwie strony, dodać grzybki suszone ,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu do miękkości(mięso ma być w całym kawałku) od czasu do czasu, przekręcając widelcem na drugą stronę.
  • Gdy mięso jest miękkie,pokroić na dowolne kawałki i polać sosem.
  • Sos można zrobić z wytworzonego sosu z mięsa (jeżeli jest go mało dolać 1,5 szklanki wody)dodając 2 łyżki
  • mąki,2 łyżki chrzanu białego w occie rozrobionej z odrobiną wody,zagotować około 5 min na końcu
  • dodać roztarty majeranek.(na zdjęciu jest sos chrzanowy)
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy