Wieprzowina po chińsku

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 490 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
490.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 170 głosów)

Składniki:

  • 35 dag wieprzowiny
  • 30 dag makaronu wstążki
  • 2 czerwone papryki
  • czerwona papryczka chili
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz
  • kilka listków kolendry

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Mięso pokroić na małe kawałki. Krótko obsmażyć w woku na łyżce oleju sezamowego (mieszając). Wyjąć, oprószyć solą i pieprzem.
  • Paprykę i chili obrać, usunąć pestki. Pokroić w cienkie paski. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Resztę oleju wlać do woka, krótko podsmażyć dymkę i czosnek. Dodać paprykę, chili. Podsmażyć.
  • Wlać bulion, sosy: sojowy i słodko-kwaśny, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć, dusić 6 minut na małym ogniu. Włożyć mięso i makaron, podgrzewać 3–4 minuty. Udekorować listkami kolendry.

Kalorie: 490.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy