Wieprzowina po chińsku

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 10 minut Porcja: 490 kcal

Dodany przez:

Wieprzowina po chińsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 35 dag wieprzowiny
  • 30 dag makaronu wstążki
  • 2 czerwone papryki
  • czerwona papryczka chili
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz
  • kilka listków kolendry

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Mięso pokroić na małe kawałki. Krótko obsmażyć w woku na łyżce oleju sezamowego (mieszając). Wyjąć, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Paprykę i chili obrać, usunąć pestki. Pokroić w cienkie paski. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Resztę oleju wlać do woka, krótko podsmażyć dymkę i czosnek. Dodać paprykę, chili. Podsmażyć.
  3. Wlać bulion, sosy: sojowy i słodko-kwaśny, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć, dusić 6 minut na małym ogniu. Włożyć mięso i makaron, podgrzewać 3–4 minuty. Udekorować listkami kolendry.
wieprzowina mięso obiad po chińsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze