Kruchutkie rogaliki ;)

Idealne do porannej kawy jak i popołudniowej herbaty...

kruche ciastoDeseryrogaliki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Składniki:

  • 2,5szkl. mąki
  • 5 łyżek cukru
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
  • małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • Ponadto:
  • marmolada,
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypywać stolnicę mąką i rozwałkowywać porcje ciasta na placek o grubości ok 0,5 cm. Placek pokroić na równej wielkości trójkąty. Na trójkącie rozsmarować marmoladę, zwijać i formować rogaliki.
  • Rogaliki wstawić na przygotowanej wcześniej blasze do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut.
  • Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy