Wegańska zapiekanka ziemniaczana z wędzonym tofu

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym tofu to prosty przepis na pożywny, wegański obiad.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
    ok. 1 kg cebuli
    1 szklanka mleka roślinnego
    360 g wędzonego tofu
    1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
    ok. 20 szt. suszonych pomidorów z zalewy
    oliwa
    sól i pieprz ziołowy
    opcjonalnie śmietana ryżowa

Przygotowanie

  1.     Ziemniaki oraz tofu zetrzeć na tarce lub użyć malaksera ze specjalną nakładką. Cebulę pokroić w kostkę lub poszatkować za pomocą malaksera. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć poszatkowaną cebulkę. Pomidory wyciągną z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki. W dużej misce wymieszać ziemniaki, tofu wędzone, cebulę, pomidory, mleko oraz kaszkę kukurydzianą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Blachę lub naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i posypać kaszką kukurydzianą. Gotową masę włożyć po równo do blachy, docisnąć i wyrównać wierzch.

    Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 1,5-2 godziny.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy