Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym tofu to prosty przepis na pożywny, wegański obiad.
(średnia 4.44 z 197 głosów)
2,5 kg ziemniaków
ok. 1 kg cebuli
1 szklanka mleka roślinnego
360 g wędzonego tofu
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
ok. 20 szt. suszonych pomidorów z zalewy
oliwa
sól i pieprz ziołowy
opcjonalnie śmietana ryżowa
Ziemniaki oraz tofu zetrzeć na tarce lub użyć malaksera ze specjalną nakładką. Cebulę pokroić w kostkę lub poszatkować za pomocą malaksera. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć poszatkowaną cebulkę. Pomidory wyciągną z zalewy w oliwie i pokroić na kawałki. W dużej misce wymieszać ziemniaki
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 1,5-2 godziny.
Porady
Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem
Komentarze