warzywa_w_tempurze_po_japonsku

Warzywa w Tempurze po Japońsku

Ocena:

4.41 (191)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Świetna Japońska Potrawa - Polecam i Życzę Smacznego !

Składniki:

  • 2 marchewki
  • pokrojone w paski
  • 1 cukinia
  • obrana i pokrojona w plastry
  • 1 brokuł
  • pokrojony w różyczki
  • 1 łyżeczka - pasta wasabi
  • 1 czerwona cebula
  • pokrojona w prążki
  • 1 czerwona papryka
  • pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki - przyprawa curry
  • 150ml majonezu
  • 250g - mąka tempura
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Warzywa w tempurze po japońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Na początku w średniej misce mieszamy 150 ml majonezu
  • 1 łyżeczkę pasty wasabi
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.
  • 2. Następnie 250 gram mąki tempury mieszamy wraz ze szklanką (250ml) zimnej wody. Całość mieszamy
  • aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. W woku rozgrzewamy olej roślinny do głębokiego smażenia
  • po czym każdy kawałek z wcześniej przygotowanych warzyw zamaczamy w panierce z tempury. Następnie warzywa panierowane w tempurze smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju
  • aż nabiorą złotego koloru. Usmażone warzywa wyciągamy na talerz i podajemy ze wcześniej przygotowanym dipem.

Porady

Zobacz też: oliwki i warzywa w tempurze

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne