Warzywa w Tempurze po Japońsku

Świetna Japońska Potrawa - Polecam i Życzę Smacznego !

Dodany przez:

Warzywa w Tempurze po Japońsku

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 2 marchewki, pokrojone w paski
  • 1 cukinia, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 brokuł, pokrojony w różyczki
  • 1 łyżeczka - pasta wasabi
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w prążki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki - przyprawa curry
  • 150ml majonezu
  • 250g - mąka tempura
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Na początku w średniej misce mieszamy 150 ml majonezu, 1 łyżeczkę pasty wasabi, 1/4 łyżeczki przyprawy curry oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.
  2. 2. Następnie 250 gram mąki tempury mieszamy wraz ze szklanką (250ml) zimnej wody. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. 3. W woku rozgrzewamy olej roślinny do głębokiego smażenia, po czym każdy kawałek z wcześniej przygotowanych warzyw zamaczamy w panierce z tempury. Następnie warzywa panierowane w tempurze smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone warzywa wyciągamy na talerz i podajemy ze wcześniej przygotowanym dipem.
warzywa obiad przekąska sos kuchnia japońska Tempura japoński przepis
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze