ukrainka

Ukrainka

Ocena:

4.46 (233)

  • 2 godz. 0 min.
Wykonanie tego ciasta jest troszkę pracochłonne, ale za to bardzo dobre.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 kostki masła

Ukrainka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15minut. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę. Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto. Podzielić na 5-6 równych części.Wałkować placki na blachę i piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Placki wystudzić.
  • Krem:
  • Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną , jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę. Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanego masła. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu rumowego.Gotowym kremem przekładamy placki i dowolnie dekorujemy. Ciasto smarujemy na wierzchu kremem i tarkujemy na to jeden z placków upieczonych wcześniej. Ciasto szczelnie zawiązać w reklamówce i wstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny.
  • Ciasto robiłam na dużą blachę, więc ciasto zrobiłam z 2 porcji, a krem z 1,5 porcji.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne