udka_otulone_boczkiem

Udka otulone boczkiem

Ocena:

4.44 (195)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Jak dla mnie-rewelacyjna drobiowa rozkosz dla podniebienia ;)

Składniki:

  • -ok.1,5 kg drobiowych udek (5dużych sztuk)
  • -300g wędzonego boczku
  • -150g startego żółtego sera
  • -2 duże cebule
  • -spora garść zaprawionych ogórków (ogórki z zalewy curry)
  • -3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • -sól
  • -pieprz
  • -curry
  • -majeranek
  • -2 op. drobno skrojonego boczku wędzonego (z BIEDRONKI z serii "kresowe przysmaki")
  • -odrobina miodu płynnego
  • -1 szkl. piwa (do podlewania)
  • -olej

Udka otulone boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na początek przygotowanie farszu.
  • Skroić boczek,dodać starty ser,drobno posiekaną cebulę,pokrojone w kostkę ogórki,musztardę,sół,pieprz,curry i dokładnie wymieszać.
  • Udka należy wytrybować :( (póki co ,zajmuje mi to sporo czasu i wysiłku,ale nie zniechęcam się,bo warto zaczekać na efekt końcowy...)
  • Wytrybowane mięso myjemy i nadziewamy farszem. Tak przygotowane udka owijamy plastrami wędzonego boczku i wykładamy je na blachę wylaną olejem.
  • Udka smarujemy olejem i posypujemy górę (delikatnie) majerankiem.
  • Wkładam nisko do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny i piekę w 160'
  • Po godzinie podlewam piwem,a 10 minut przed końcem smaruję udka miodem.
  • Po prostu niebo w gębie!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne