Udka kacze z jabłkami

Przepis na kaczkę- udka kacze z jabłkami

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 175 głosów)

Składniki:

  • 10 małych
  • ziemniaków
  • l 4 podudzia
  • kacze
  • l 2 łyżki
  • majeranku
  • l sól
  • pieprz l 2 łyki oleju
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Uda oprószyć łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny.
  • Obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy (od strony ogonka). Łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ. Rodzynki i migdały drobno posiekać i napełnić nimi wnętrza jabłek, przykryć odciętymi „czapeczkami”.
  • Cebulki i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki, goździki, oprószyć resztą majeranku, solą i pieprzem.
  • Wstawić udka do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godz., podlewając bulionem i winem.
  • Na 15 min przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 470

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy