Truskawki w soku własnym

pyszne truskawki do ciast, deserów i kompotów

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1,30 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Truskawki umyć, oberwać szypułki i zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić na około 2 godziny, aby owoce puściły sok.
  • Przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować ( duże słoiki 20 minut a małe 10 minut.
  • Z tej porcji otrzymałam 4 słoiczki 0,5 litrowe pysznych truskawek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy