Grzyby w sosie własnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Oczyszczone grzyby pokroić
lekko osolić i dusić we własnym sosie
często mieszając
powinny stracić około 1/3 objętości.
■ Przełożyć do wyparzonych słoików i ugnieść tak
aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pod pokrywką zostawić około 15 mm wolnego miejsca.
■ Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut. Pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej i ponownie pasteryzować. Po upływie kolejnych 24 godz. powtórzyć zabieg. Dopiero po trzykrotnej pasteryzacji można mieć całkowitą pewność
że wszystkie mikroorganizmy zostały zniszczone i nasze przetwory grzybowe będą naprawdę trwałe.
Jak znalazł do przygotowania aromatycznej zupy
sosów do mięsa
omletu czy po prostu grzybów duszonych w śmietanie.
Komentarze