Grzyby w sosie własnym

Ta metoda konserwowania jest odpowiednia dla borowików, gąsek i kurek, które zechcemy przechować dłużej niż 2-3 miesiące.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
72godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 179 głosów)

Składniki:

  • borowiki
  • gąski
  • kurki
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Grzyby w sosie własnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Oczyszczone grzyby pokroić
  • lekko osolić i dusić we własnym sosie
  • często mieszając
  • powinny stracić około 1/3 objętości.
  • ■ Przełożyć do wyparzonych słoików i ugnieść tak
  • aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pod pokrywką zostawić około 15 mm wolnego miejsca.
  • ■ Zamknąć słoiki i pasteryzować około 25 minut. Pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej i ponownie pasteryzować. Po upływie kolejnych 24 godz. powtórzyć zabieg. Dopiero po trzykrotnej pasteryzacji można mieć całkowitą pewność
  • że wszystkie mikroorganizmy zostały zniszczone i nasze przetwory grzybowe będą naprawdę trwałe.
  • Jak znalazł do przygotowania aromatycznej zupy
  • sosów do mięsa
  • omletu czy po prostu grzybów duszonych w śmietanie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: