Tort Newtona

Ocena:

4.5 (148)

  • 45 min.
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 350 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • kostka (20 dag) masła
  • niepełna szklanka (20 dag) cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • tłuszcz do formy

Tort newtona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cytryny umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
  • Masło, 3/4 cukru, torebkę cukru wanilinowego i jajka utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy przełożyć 1/3 masy, wyrównać. Migdały wymieszać z cynamonem i 1/3 mieszanki posypać ciasto. Piec 20 min w temp. 175°C.
  • Wyjąć z formy i wystudzić. Z reszty ciasta i migdałów z cynamonem upiec jeszcze dwa krążki.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki. Wino zagotować ze szklanką wody, sokiem z cytryny i resztą cukru. Cząstki jabłek włożyć do gotującego się płynu, dusić ok. 5 minut. Jabłka wyjąć, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Dwa krążki ciasta obłożyć jabłkami, przykryć śmietaną. Krążki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Ozdobić śmietaną i owocami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne