Tort waniliowy

Ocena:

4.51 (169)

  • 60 min.
idealny na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt jasny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem waniliowy
  • 500 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • Poncz
  • 1szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • parę kropli esencji arakowej
  • 50 ml alkoholu

Tort waniliowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 min .w temperaturze 170 stopni. Biszkopt kakaowy-postępujemy tak samo...z tym że zamiast maki ziemniaczanej dodajemy 2łyżki kakao krem waniliowy Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany cukier puder, zagęstnik do śmietany i cukier waniliowy . Żółtka rozkłócamy widelcem i po troszku dodajemy do kremu, cały czas ubijając. poncz Do szklanki gorącej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Dodajemy 2 krople esencji arakowej i ewentualnie alkohol. Nasączamy tym ponczem każdą warstwę biszkoptu oddzielnie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne