Tort mojito

Tort mojito jest słodkim nawiązaniem do popularnego koktajlu alkoholowego. Jego główne składniki to syrop z limonki, mięty i białego rumu oraz krem limonkowy. Mimo, że takie połączenie nie jest zbyt często spotykane w deserach, to jednak zyskało wielu zwolenników. A to wszystko, dzięki przyjemnie kremowej konsystencji i niebanalnemu smakowi orzeźwiających cytrusów i odświeżającej mięty. Tort mojito to idealne ciasto na imprezę lub uroczystość rodzinną!   

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Kalorie:
609 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Tort mojito - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: nagrzewamy go do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem). Dwie formy do ciasta smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Myjemy limonki, wyparzamy je. Z czterech ścieramy skórkę, z trzech wyciskamy sok, resztę kroimy w ćwiartki i zostawiamy do ozdoby. Liście mięty myjemy, osuszamy i siekamy. 

  • 2.

    Ciasto: masło i cukier umieszczamy w dużej misce. Ubijamy około 5 minut mikserem, do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie pojedynczo wbijamy jajka, dodajemy mąkę i skórkę startą z 2 limonek oraz jogurt. Ciasto rozdzielamy do dwóch form, na równe części.

  • 3.

    Pieczenie: umieszczamy ciasto na środkowej wysokości piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Pozostawiamy blaty do tortu na minutę w piekarniku, a następnie wyjmujemy. 

  • 4.

    Syrop: połowę soku z limonek wlewamy do rondla, dodajemy cukier brązowy (100 g), miętę i zagotowujemy. W razie potrzeby dodajemy 15 ml wody (około 1 łyżki), żeby rozpuścić cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 7–10 minut lub do uzyskania konsystencji syropu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z rumem i pozostałym sokiem z limonki. Odstawiamy do zaparzenia na 10 minut. Na koniec przecedzamy syrop do miski. 

  • 5.

    Nasączanie ciasta: jeszcze ciepłe warstwy tortu mojito nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

  • 6.

    Krem: masło, cukier puder i skórkę z 2 limonek wkładamy do miski i ubijamy mikserem przez 5 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy dokładnie masę do połączenia składników. 

  • 7.

    Układanie warstw: jeden biszkopt nasączony syropem układamy na dużym talerzu do serwowania i umieszczamy na nim jedną trzecią kremu, rozprowadzając szpachelką. Przykrywamy całość drugim biszkoptem, ponownie rozprowadzamy krem po wierzchu ciasta. Pozostałą część kremu wykorzystujemy do posmarowania boków naszego tortu mojito. Całość dekorujemy ćwiartkami limonki (2 sztuki) i listkami mięty.

Kalorie: 609

Węglowodany: 75

Tłuszcz: 29

Błonnik: 1

Białko: 5

Ilość porcji: 12

Porady

  • Idealne formy do przygotowania tortu mojito będą okrągłe z wyjmowanym dnem o średnicy około 20 cm. Obie formy muszą być takie same. Jeśli nie mamy dwóch możemy piec blaty jeden po drugim lub wlać całe ciasto do jednej, wydłużając czas pieczenia – po przestudzeniu rozkrajamy je na pół. 
  • Tort mojito można przechowywać w lodówce przez 3 dni. 
  • Warto zrobić tort mojito wiosną, kiedy mamy do dyspozycji świeże i pachnące listki młodej mięty. 
  • Jeśli zależy nam na bezalkoholowej wersji ciasta, rum możemy zastąpić herbatą miętową
  • Dla uzyskania bardziej spektakularnego efektu, możemy gotowe ciasto posypać startą białą czekoladą i na niej dopiero ułożyć ćwiartki limonki i liście mięty.
  • Najlepsze do przygotowania ciasta będzie masło solone, jeśli jednak nie uda nam się takiego nabyć, do zwykłego masła należy dodać odrobinkę soli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy