1 (lekko zaokrąglona) łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
pół szklanki cappuccino - w proszku (np. o smaku orzechowym Mokate)
Wkładka bakaliowa:
3 białka
szczypta soli
po 50g: wiórków kokosowych, rodzynek, skórki pomarańczowej kandyzowanej i orzechów włoskich;
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
Dodatkowo:
50-100 ml ajerkoniaku
50 ml wody
krem o smaku ajerkoniakowym (np. Delekta)
350 ml mleka
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przygotowania:
pieczenie
Tort malibu z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Biszkopt: Jaja i żółtka ubić z cukrem. Mąkę z cappuccino i proszkiem wymieszać i porcjami dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie i wylać na tortownicę o śr. 26 cm (wysmarowaną i posypaną bułką tartą). Upiec w 140*C z termoobiegiem (ok. 25 min). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Wkładka: Większe bakalie rozdrobnić, białka z solą i cukrem ubić na pianę. Dodać wszystkie bakalie i proszek do pieczenia. Wylać na tortownicę o śr. 26 cm (wysmarowaną i posypaną bułką tartą), wyrównać powierzchnię. Upiec na lekko złoto w 140*C z termoobiegiem (ok. 35 min). Wystudzić.
Krem: krem przygotować wg instrukcji na opakowaniu
Ajerkoniak wymieszać z wodą. Nasączyć nim biszkopty i posmarować wkładkę bakaliową. Krem podzielić 3 porcje. Do tortownicy włożyć biszkopt i założyć obręcz. Dolny blat posmarować 1/3 krem, nałożyć wkładkę bakaliową, dodać 1/3 kremu, następnie położyć drugi biszkopt i posmarować resztą kremu. Wierzch wyrównać nożem i ozdobić połówkami orzechów włoskich. Całość schłodzić ok. 3h przed podaniem.
Komentarze