tort_malibu_z_ajerkoniakiem

Tort Malibu z ajerkoniakiem

Ocena:

4.42 (157)

  • 2 godz. 0 min.
Pyszny tort na niezwykłe okazje

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 (lekko zaokrąglona) łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki cappuccino - w proszku (np. o smaku orzechowym Mokate)
  • Wkładka bakaliowa:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • po 50g: wiórków kokosowych, rodzynek, skórki pomarańczowej kandyzowanej i orzechów włoskich;
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Dodatkowo:
  • 50-100 ml ajerkoniaku
  • 50 ml wody
  • krem o smaku ajerkoniakowym (np. Delekta)
  • 350 ml mleka
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Tort malibu z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt: Jaja i żółtka ubić z cukrem. Mąkę z cappuccino i proszkiem wymieszać i porcjami dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie i wylać na tortownicę o śr. 26 cm (wysmarowaną i posypaną bułką tartą). Upiec w 140*C z termoobiegiem (ok. 25 min). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • Wkładka: Większe bakalie rozdrobnić, białka z solą i cukrem ubić na pianę. Dodać wszystkie bakalie i proszek do pieczenia. Wylać na tortownicę o śr. 26 cm (wysmarowaną i posypaną bułką tartą), wyrównać powierzchnię. Upiec na lekko złoto w 140*C z termoobiegiem (ok. 35 min). Wystudzić.
  • Krem: krem przygotować wg instrukcji na opakowaniu
  • Ajerkoniak wymieszać z wodą. Nasączyć nim biszkopty i posmarować wkładkę bakaliową. Krem podzielić 3 porcje. Do tortownicy włożyć biszkopt i założyć obręcz. Dolny blat posmarować 1/3 krem, nałożyć wkładkę bakaliową, dodać 1/3 kremu, następnie położyć drugi biszkopt i posmarować resztą kremu. Wierzch wyrównać nożem i ozdobić połówkami orzechów włoskich. Całość schłodzić ok. 3h przed podaniem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne