Łatwy i szybki ,a pomimo to wykwintny tort .Smacznego !
Składniki:
Ciasto :
5 jaj
szkl cukru
szkl mąki uzupełniona jedną łyżką mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła
1 żółtko
pół szkl. cukru pudru
3 banany średniej wielkości
3 galaretki
owoce do przybrania
Tort bananowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywno .W drugim naczyniu ubić żółtka z oliwą ,octem i proszkiem do pieczenia( jedna łyżeczka ).Wszystko razem wymieszać z mąką .Wylać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą .Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Masa:
Ukręcić kostkę masła z żółtkiem i cukrem pudrem .Banany zetrzeć na średniej tarce .3 galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody .Banany połączyć z masą i letnią galaretką .Przełożyć masą blaty biszkoptowe .Resztą masy i owocami przybrać wierzch tortu .Gotowe ! Smacznego!