okladka_SIOSTRY_BUKOWSKIE_front-768x1006

Torcik kokosowy

Ocena:

4.53 (168)

  • 40 min.
  • dla 10 osób
Lekki i pyszny torcik kokosowy to wspaniała opcja na deser. Do kawy jak znalazł!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • Na masę:
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (część stała)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 50 g wiórków kokosowych

Torcik kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, cały czas ubijając. Gdy białka z cukrem będą ubite na sztywną pianę, powoli dodawaj żółtka, nie przestając ubijać.
  • Powoli dodawaj pozostałe składniki na ciasto, miksując do całkowitego połączenia.
  • Masę na ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz około 20 minut. Po zapieczeniu wyjmij formę i wystudź.
  • Składniki na masę dokładnie zmiksuj, wysmaruj nią wystudzone ciasto i wstaw na całą noc do lodówki.
  • Udekoruj świeżymi owocami, płatkami czekolady lub wiórkami.
  • Przepis pochodzi z książki sióstr Bukowskich "Słodko-zdrowe"

Porady

Zobacz też: Torcik waniliowy z porzeczkami pod bezą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne