Torcik waniliowy z porzeczkami pod bezą

Efektowny, pyszny i wbrew pozorom dość szybki do przygotowania. Torcik pod bezą, pachnący wanilią i udekorowany sezonowymi porzeczkami z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki
  • krem: 200 ml mleka
  • łyżka masła
  • 5 dag cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • mus: 35 dag czerwonych porzeczek
  • 150 ml czerwonego wina
  • 200 ml soku z czerwonej porzeczki
  • 5 dag cukru
  • 3 i 1/2 dag mąki ziemniaczanej
  • beza: 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 17 dag cukru pudru

Przygotowanie

  1. Na ciasto: piekarnik wstępnie rozgrzewamy do temp. 180°C. Masło roztapiamy, studzimy.
  2. Jajka ucieramy z cukrem i solą w kąpieli wodnej na gładki krem. Łączymy z przesianą mąką i roztopionym masłem.
  3. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (o śr. 20 cm). Pieczemy ok. 25 min. Lekko przyrumienione odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Na krem: 150 ml mleka z masłem, cukrem i wanilią doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z resztą zimnego mleka i żółtkami. Delikatnie łączymy z gorącym mlekiem waniliowym i ogrzewamy, mieszając, aż krem zgęstnieje. Przestudzony rozkładamy równomiernie na przygotowanym spodzie.
  5. Na mus: porzeczki myjemy, osączamy i odrywamy od łodyżek. Wino gotujemy z sokiem porzeczek. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy porzeczki, mieszamy i lekko ostudzone wykładamy na krem waniliowy. Wstawiamy do lodówki i studzimy przez 2 godz.
  6. Na bezę: białka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem kryształem, a gdy piana będzie sztywna, dolewamy soku z cytryny i wsypujemy cukier puder. Sztywną pianę wykładamy na owoce i wstawiamy ciasto pod rozgrzany grill lub opalamy palnikiem karmelizując wierzch, aż beza się przyrumieni.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek

Tort beza porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy