Torcik czekoladowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Ocena:

4.51 (168)

  • 1 godz. 30 min.
Idealny na przyjęcia czy inne okoliczności. Każdy torcik jest przeznaczony dla jednej osoby. :)

Składniki:

  • Składniki:
  • Na biszkopty:
  • ◾4 jajka/4 eggs
  • ◾1/5 szklanki mąki ziemniaczanej/ 1/5 glass of potato flour
  • ◾0,5 szklanki mąki pszennej/ 0,5 glass of wheat flour
  • ◾0,5 szklanki cukru/ 0,5 glass of sugar
  • ◾1 łyżeczka cukru z wanilią/ 1 spoon of sugar with vanilla or vanilla extract
  • ◾2 łyżki kakao/ 2 spoon of cacao powder
  • Na krem czekoladowy/ chocolate cream:
  • ◾0,5 litra śmietany kremówki (36%)/ half a litre of whipping cream
  • ◾1/4 do 1/2 szklanki cukru pudru/ 1/4 to 1/2 glass of icing sugar
  • ◾serek mascarpone (250g)/ mascarpone
  • ◾3 lub 4 łyżki kakao/ 3 or 4 spoon of cocoa powder
  • ◾1 łyżka żelatyny/ 1 spoon of gelatin
  • Polewa ganache/ Ganache:
  • ◾200 ml śmietany kremówki/ 200 ml whipping cream
  • ◾100 g czekolady gorzkiej/ 100 gram of dark chocolate
  • ◾50 g czekolady mlecznej/ 50 gramm of milk chocolate
  • Dodatkowo/ Extra:
  • ◾opakowanie truskawek mrożonych, gdy jest sezon oczywiście świeże ;) / 1 packet of strawberries
  • ◾dżem truskawkowy/ strawberries jam
  • ◾2 cytryny/ 2 lemon

Torcik czekoladowy z kremem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie biszkoptu:
  • 1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 2.Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
  • 3.Stopniowo dodajemy resztę cukru.
  • 4.Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
  • 5.Przekładamy masę do małych foremek, użyłam do babeczek/muffinek; mozna tez skorzystać z foremek do sufletów (mogą być wyłożone papierem lub nasmarowane masłem/olejem i później obsypane bułka tartą lub maką pszenną) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
  • 6.Wykładamy z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy biszkopty są ostudzone można wyłożyć z formy.
  • 7.Pokroić je na 2 części.
  • Przygotowanie kremu:
  • 1.Do szklanki dodajemy 1 łyżkę żelatyny wraz z 3 łyżkami wody. Odstawiamy na 10 minut.
  • 2.Do garnka dajemy żelatynę i rozpuszczamy ją na wolnym ogniu.
  • 3.Ubijamy śmietanę z 1/2 szklanki cukru pudru.
  • 4.Dodajemy mascarpone, kakao, żelatynę przestudzoną i miksujemy na bardzo wolnych obrotach.
  • Składanie torciku:
  • 1.Przekrojone biszkopty nasączamy wyciśniętą cytryną wymieszaną z wodą i cukrem (ma być lekko kwaśne).
  • 2.Na połowę biszkoptu smarujemy dżemem i przekrojonymi truskawkami.
  • 3.Na truskawki kładziemy krem i kładziemy drugą połową biszkoptu.
  • Przygotowanie polewy:
  • 1.Do garnka wlewamy śmietanę oraz połamaną czekoladę.
  • 2.Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy.
  • 3.Mieszamy aż powstanie jednolita, gładka masa.
  • 4.Zdejmujemy z ognia, ostudzamy.
  • 5.Letnią polewę polewamy nasze torciki.
  • 6.Ozdabiamy.

Porady

Zobacz też: Torcik waniliowy z porzeczkami pod bezą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne