To-fu marynowane w sosie sojowym z sezamem, pomelo i chilli + lemoniada z marakui - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W misce łączymy ze sobą sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, olej sezamowy. To-fu kroimy na cztery i zalewamy marynatą, odstawiamy na 12 h. Na koniec dekorujemy kawałkiem smoczego owocu
To-fu osuszamy na ręczniku papierowym i panierujemy w sezamie, następnie smażymy z każdej strony. Szalotkę, trawę cytrynową i pomelo obieramy i kroimy. Następnie dodajemy posiekane chili mięte i szczypior. Sok z tamaryndu podgrzewamy z cukrem palmowym i dodajemy szczyptę soli.
W misce mieszamy składniki z przestudzonym sosem, na górę kładziemy rozkrojone to-fu Aby lepiej utrzyma panierkę sezamową tofu możemy po osuszeniu obtoczyć w mące z tapioki.
Lemoniada z marakui. Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu.
Notka redakcyjna
Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI. www.whythai.pl
Komentarze