Tartaletki z domową ricottą i musem poziomkowym

Małe słodkości, na które łatwo się skusić! Tartaletki z kremem z domowej ricotty i bardzo owocowego musu poziomkowego. Taki deser to kwintesencja lata i dzieciństwa.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tartaletki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 164 głosów)

Składniki:

  • na tartaletki: 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka mąki
  • na krem z ricotty: 1 l świeżego mleka – nie może być pasteryzowane ani UHT
  • szklanka + 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • parę kropli ekstraktu waniliowego
  • na mus poziomkowy: 2 szklanki poziomek (można wymieszać z truskawkami)
  • 2–3 łyżki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Tartaletki z domową ricottą i musem poziomkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tartaletki: 5 pierwszych składników siekamy w misce nożem na drobniutkie kawałki, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy nieklejące się do rąk ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godz.
  • Rozwałkowujemy na cienkie placki i wylepiamy nimi foremki do tartaletek (nie trzeba ich natłuszczać). Pieczemy w temp. 200°C, aż się zezłocą – najlepiej z obciążeniem, aby się nie wybrzuszyły: każdą tartaletkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i wysypujemy na niego np. suchą fasolę.
  • W połowie pieczenia, kiedy brzegi ciasta stwardnieją, usuwamy papier z obciążeniem i dopiekamy.
  • Krem: do gotującego się mleka wlewamy szklankę jogurtu, przykręcamy ogień do minimum i mieszamy, aż mleko podzieli się na skrzepy sera i żółto-seledynową serwatkę. Jeśli mleko się nie zetnie, należy dodać trochę soku z cytryny. Wylewamy ser na sitko i pozostawiamy do ostygnięcia i odcieknięcia (można lekko docisnąć). Kiedy ser będzie już ledwo ciepły, wkładamy go do blendera z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę (najlepiej nie wlewać od razu całego soku z cytryny, tylko robić to stopniowo i próbować, czy smak i konsystencja już nam odpowiadają). Gładką masę chłodzimy w lodówce.
  • Wyszypułkowane, umyte i osuszone owoce miksujemy z cukrem na gładki mus.
  • Tuż przed podaniem napełniamy tartaletki masą serową i musem poziomkowym, dekorujemy poziomkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Porady

Zobacz też: torciki bezowe z poziomkami i kremem różanym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy