Tarta śliwkowa z serem pleśniowym

Lubicie zaskakujące połączenia smakowe? Ta tarta jest dla was! Zwykłe ciasto ze śliwkami wzbogaciliśmy serem pleśniowym - jest pysznie!

Ciastaciasto z owocamitarty

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 196 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki + do podsypania
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 10 dag schłodzonego masła + do formy
  • 2–3 łyżki zimnej wody
  • 20 dag żółtego
  • łagodnego sera
  • startego na tarce
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią
  • pokruszonego
  • 3 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 15 sztuk śliwek
  • np. Red Beauty
  • pokrojonych w cienkie plasterki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę z solą
  • cukrem
  • masłem oraz wodą szybko zagniatamy
  • owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 20 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę do tarty o średnicy 23 cm natłuszczamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni
  • wylepiamy nim formę
  • spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 min. Temperaturę podnosimy do 200°C. Oba rodzaje sera łączymy z orzechami i wykładamy na zapieczony spód. Na wierzchu układamy śliwki. Pieczemy kolejne 20–25 min. Przed podaniem posypujemy pieprzem i skrapiamy płynnym miodem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018

Porady

Zobacz też: tarta z jabłkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy