Tarta serowa trzy sery

Ocena:

4.46 (224)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Tarta serowa trzy sery to przepis inspirowany pizzą serową. Przepis na tartę serową wykorzystuje ser z niebieską pleśnią, kozi miękki ser oraz ser gruyère. Tarta serowa to sposób na pyszny lunch do pracy, lekki obiad albo romantyczną kolację.

Składniki:

  • masło  150 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • mąka  300 g

  • boczek wędzony  100 g

  • śmietanka  150 ml

  • jajka  3 szt.

  • mleko  150 ml

  • natka pietruszki  50 g

  • śmietanka  100 ml

  • koperek  50 g

  • szczypiorek  50 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • ser pleśniowy  200 g

  • kozi ser  150 g

  • ser gruyere  100 g

  • sałata  50 g

  • kiełki  50 g

Tarta serowa trzy sery - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: do miękkiego masła dodajemy jajko oraz sól i rozcieramy na gładką masę, dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając tyle śmietanki, aby tylko związała składniki, nie więcej. Wygniatamy, aż ciasto będzie gładkie, formujemy kulę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1–2 godz. Rozwałkowujemy na krążek i wylepiamy nim natłuszczoną formę na tartę. Wstawiamy do lodówki na 20 min.

    maslo-iStock
  • Krok 2:

    Na wypełnienie: boczek smażymy na suchej patelni 3–5 min, odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i śmietanką. Dodajemy zioła oraz boczek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na cieście
    rozkładamy plasterki serów, na to wylewamy masę jajeczną z boczkiem i ziołami. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min, aż wierzch się zrumieni. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy
    młodymi listkami sałat i kiełkami, podajemy od razu. Tarta serowa jest pyszna także na zimno.

    gruyere

Porady

Tarta serowa trzy sery zawiera w przepisie:

  • ciepłą śmietankę
  • wędzony boczek
  • ser z niebieską pleśnią, pokrojony w cienkie plasterki
  • kozi miękki ser, pokrojony w cienkie plasterki
  • ser gruyère
  • mieszankę sałat i kiełków

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na tartę serową możemy zmodyfikować. Nadzienie możemy zmienić, łącząc różne sery według własnego smaku, na przykład dać cheddar lub tomme (twardy dojrzewający ser z Sabaudii) i łagodną mozzarellę, a do posypania ementaler.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne