Promocja

Tarta karmelowa z miodem wielokwiatowym

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Fot. Agata Wolny INSTAGRAM @_delighted



 

Składniki:

  • • Spód
  • 150—200g pokruszonych ciasteczek⁣
  • 60g oleju kokosowego
  • • ⁣⁣Warstwa I
  • 2 łyżki pasty kokosowej⁣
  • Proszek z buraka lub pitaya (można wykorzystać również kawałek ugotowanego i zblendowanego buraka, wtedy jednak należy dodać więcej mąki)⁣
  • 2 łyżki mąki kokosowej⁣
  • 3 łyżki mleka kokosowego z puszki⁣⁣
  • • Warstwa II karmelowo-miodowa
  • 10 krowek⁣
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek mleka kokosowego (tłustego, z puszki)
  • • Warstwa III
  • 200ml mleka (u mnie z nerkowców)
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka agar agar⁣
  • 4 kostki białej czekolady
  • Opcjonalnie : barwnik spożywczy /proszek z buraka lub pink pitaya dla lekko różowego koloru⁣;

Tarta karmelowa z miodem wielokwiatowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasteczka pokrusz i umieść w misce wraz z roztopionym olejem kokosowym, a następnie zblenduj do połączenia składników. Powstałą masę rozłóż na spodzie formy. W następnym kroku wszystkie składniki pierwszej warstwy zmieszaj w miseczce, po czym rozsmaruj na przygotowanym wcześniej spodzie. Kolejno wykonaj warstwę drugą. Zacznij od roztopienia w rondelku krówek, a kiedy będą już płynne dodaj do nich miód i mleczko kokosowe cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniejszą warstwę i rozsmaruj za pomocą szpatułki. Teraz kolej na trzecia warstwę. Zacznij od zagotowania 150ml mleka z agarem. Pozostałą część mleka wymieszaj z budyniem i różowym barwnikiem, a następnie dodaj ją do zagotowanego wcześniej mleka. W tym samym kroku dodaj także i białą czekoladę i następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wylej masę na ciasto i odstaw do schłodzenia na  minimum godzinę. ⁣ Przed podaniem udekoruj owocami.

Porady

Miód wielokwiatowy, najpopularniejszy z Polskich miodów, ma szerokie zastosowanie w żywieniu. Jego barwa i właściwości, zależą od pory zbioru i rodzaju kwiatów z jakich został pozyskany. Zazwyczaj w kolorze jasno żółtym do ciemnoherbacianego.

Spożywanie miodu wielokwiatowego zaleca się w stanach zapalnych dróg oddechowych. Zmniejsza skutki stresu i nadmiernego napięcia nerwowego, ma działanie lekko nasenne. Polecany jest w sytuacjach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Ma korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne.

www.miody-huzar.pl

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne