Szynka w galarecie babci Basi

Szynka w galarecie babci Basi

Galaretamajonez

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Składniki:

  • Produkty : szynka konserwowa duża : 10 cm/16 cm sałata, jajka (1 jajko dzielę na 3 części, czyli n

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na początku robimy galaretę wg przepisu -żelatynę namaczamy w zimnej wodzie na 20 min , Następnie przegotowujemy wodę z solą i vegetą. zagotowujemy ją i przecedzamy jak na załączonym zdjęciu. Po wyznaczonym czasie podgrzewamy żelatynę do rozpuszczenia (nie zagotować !) i dodajemy do przecedzonej wody -studzimy. na szynkę wkładamy kawałek jajka , dodajemy majonezu,Szynkę zawijamy w trójkąt i wykładamy na sałatę wyłożoną na tacę lub półmisek , Dekorujemy półmisek .Następnie delikatnie zalewamy LEKKO już ZAGĘSZCZONĄ galaretą Wkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki i czekamy aż zgęstnieje. Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: