Szwajcar, czyli schabowy z serem

Pomysł na znany nam wszystkim schab, nie musi być nudny.

schabowydania mięsne

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 190 głosów)

Składniki:

  • Schabowy - 1 plaster (około 120 gram)
  • ser żółty - 3 plastry
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • jarzynka-szczypta
  • jajko1 sztuka
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • olej do smażenia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Schab opłukać
  • osuszyć
  • rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać - nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą
  • pieprzem i jarzynką. Na środek mięsa ułożyć ser - przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta "złamać" na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować - wkładamy do bułki tartej - jajka - ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy