Przepis na sałatkę ze szpinakiem, kurczakiem i truskawkami
Składniki:
filet z piersi kurczaka
łyżka oliwy
sól
pieprz
słodka mielona papryka
malutki ząbek czosnku
suszony tymianek
20 dag młodego szpinaku
kilka dużych truskawek
sok z agawy lub płynny miód
olej z orzechów
musztarda
balsamico
kilka świeżych liści bazylii
Szpinak z kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet nacieramy oliwą, solą, pieprzem, papryką, zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem, zwijamy w folię i wkładamy na przynajmniej 1 godz. do lodówki. Szpinak myjemy, obrywamy ogonki, osuszamy, wkładamy do salaterki. Umyte i wyszypułkowane truskawki kroimy w plasterki, wysypujemy na szpinak. Mięso w marynacie smażymy na suchej patelni grillowej z obu stron, pod koniec polewamy niewielką ilością soku z agawy lub miodu, aby ładnie się skarmelizowało po wierzchu. Filet kroimy w zgrabne plasterki, lekko pod ukosem, wykładamy na szpinak z truskawkami. Na patelnię po kurczaku wylewamy ok. 4 łyżek oleju orzechowego, dodajemy do smaku musztardę, balsamico, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Ciepłym sosem polewamy sałatkę, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii.