Szpinak z kurczakiem i truskawkami

Ocena:

4.53 (180)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, kurczakiem i truskawkami

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • malutki ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • 20 dag młodego szpinaku
  • kilka dużych truskawek
  • sok z agawy lub płynny miód
  • olej z orzechów
  • musztarda
  • balsamico
  • kilka świeżych liści bazylii

Szpinak z kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filet nacieramy oliwą, solą, pieprzem, papryką, zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem, zwijamy w folię i wkładamy na przynajmniej 1 godz. do lodówki. Szpinak myjemy, obrywamy ogonki, osuszamy, wkładamy do salaterki. Umyte i wyszypułkowane truskawki kroimy w plasterki, wysypujemy na szpinak. Mięso w marynacie smażymy na suchej patelni grillowej z obu stron, pod koniec polewamy niewielką ilością soku z agawy lub miodu, aby ładnie się skarmelizowało po wierzchu. Filet kroimy w zgrabne plasterki, lekko pod ukosem, wykładamy na szpinak z truskawkami. Na patelnię po kurczaku wylewamy ok. 4 łyżek oleju orzechowego, dodajemy do smaku musztardę, balsamico, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Ciepłym sosem polewamy sałatkę, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne