Szpinak z gorgonzolą, orzechami i awokado

Przepis na sałatkę ze szpinakiem, gorgonzolą, orzechami i awokado

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 40 dag liści szpinaku
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 10 dag łagodnej gorgonzoli
  • 2 suszone pomidory z oliwy
  • dojrzałe awokado
  • mała czerwona cebula
  • SOS:
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 5 łyżek oleju orzechowego
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Posiłek:

Szpinak z gorgonzolą, orzechami i awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzechy prażymy na suchej patelni. W salaterce mieszamy oczyszczony szpinak, orzechy, żurawiny, pokruszoną gorgonzolę, posiekane pomidory, pokrojone drobno awokado i krążki cebuli. Z podanych składników ucieramy sos, polewamy sałatkę.

Porady

Zobacz też: Kostki arbuza z gorgonzolą i orzechami


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy