Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.53 (148)
Szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym to efektowne danie. Idealne na spotkanie w gronie znajomych.
krewetki 20 szt.
limonka 1 szt.
olej sezamowy 15 ml
słodka papryka 15 g
ziemniaki 800 g
pomidor 4 szt.
szalotka 2 szt.
suszone pomidory 100 ml
tymianek 2 gałązki
sól 5 g
pieprz 5 g
mleko 100 ml
suszone pomidory 3 szt.
Szaszłyki: krewetki skrapiamy sokiem z limonki ubitym z olejem i słodką papryką. Marynujemy w lodówce przez 30 min.
Placki: obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy 15–20 min w posolonej wodzie. Pomidory przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy i usuwamy pestki. Obrane posiekane szalotki podsmażamy przez 5 min na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, tymianek, sól i jedną szczyptę pieprzu. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodając resztę oliwy, gorące mleko, podsmażone pomidory i posiekane suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy 4 spore placki lub umieszczamy w małych patelenkach i obsmażamy z obu stron.
Smażenie: po pięć krewetek nadziewamy na jeden szpikulec. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez 3 min. Układamy na przygotowanych plackach i podajemy od razu.
Porady
Zobacz także: krewetki z awokado i limonkowym sosem