Szarlotka

Szarlotka

Dodany przez:

Szarlotka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • sól
  • żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • cytryna
  • 75 dag kwaśnych jabłek (antonówek, koksów, boskop)
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Szarlotka
  2. Mąkę przesiewamy, formujemy dołek, dodajemy masło w kawałkach, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagniatamy  ciasto. Przykrywamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Z cytryny ocieramy skórkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy amaretto, dodajemy goździki, pokrojoną laskę wanilii, resztę cukru, skórkę z cytryny, mieszamy i podprażamy na małym ogniu.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Formę do tart wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto szybko zagniatamy, oddzielamy ok. 2/3 i rozwałkowujemy na okrągło. Wylepiamy formę do wysokości 2 cm, ugniatając ciasto palcami. Lekko przestudzone jabłka rozkładamy równomiernie na cieście.
  4. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nadzienie. Brzegi smarujemy pędzlem zanurzonym w mleku i sklejamy je ze spodem szarlotki. Resztki ciasta rozwałkowujemy, wycinamy ozdobne ornamenty w kształcie listków i jabłuszek, zwilżamy zimną wodą i przyklejamy na wierzchu. Wycinamy w cieście 3 otworki i smarujemy wierzch pędzlem zanurzonym w mleku. Pieczemy ok. 45 min.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Wypróbuj też ten przepis na szarlotkę

przekąska deser jabłka Szarlotka przepis ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze