Szarlotka bardzo prosta

Tak zrobiona szarlotka jest pyszna i bardzo prosta ,polecam początkującym kucharkom.

Dodany przez:

Szarlotka bardzo prosta

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 4.07 z 15 głosów)

Składniki

  • 1½ obranych jabłek bez gniazd nasiennych
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 1 masło roślinne 250g
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru+½ szklanki do jabłek+¼ szklanki do piany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • odrobinka soli do piany
  • cynamon wg uznania

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,wrzucić do rondla,podlać ¼
  2. szklanki wody i rozgotować,dodać ½ szklanki cukru(lub wg uznania)
  3. i dusić aż się rozpuści cukier.
  4. Żółtka oddzielić od białek,dodać cukier ,cukier waniliowy ,masło i utrzeć mikserem,na jednolitą masę.
  5. Do utartej masy,dodać mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.
  6. Blaszkę o wymiarach 28x24,wysmarować masłem,odciąć ¾ ciasta,wyłożyć nim blaszkę,nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka,posypać lekko cynamonem.
  7. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i kisiele,wyłożyć na jabłka.
  8. Z reszty ciasta ,zrobić kratkę i ułożyć na ciasto,lub podmrozić,zetrzeć na tarce i posypać ciasto.
  9. Piec w 180-200ºC około 50 min aż się ciasto zrumieni.
  10. Smacznego
deser jabłka Szarlotka ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze