ŚWIĄTECZNA SZYNKA W CHLEBIE

ŚWIĄTECZNA SZYNKA W CHLEBIE - pyszną ozdobą świątecznego stołu!

Pieczywochlebdania mięsneSzynki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1szklanka letniej wody
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 dkg drożdży
  • kilka łyżek mąki pszennej do zaczynu
  • 1 łyżka miodu do zaczynu
  • 20 dag mąki żytniej pszennej
  • około 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli miałkiej
  • 1 szynka gotowana ok 70 dag
  • "rozkłócone jajo"
  • ziarno do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Letnią wodę wymieszaj z miodem,maślanką,kilkoma łyżkami mąki i rozkruszonymi drożdzami- pozostaw w cieple, aby drożdże "ruszyły".
  • Kiedy zaczyn podwoi swą objętość dodaj 1 łyżeczkę soli, mąkę żytnią i prawie cała część mąki pszennej.
  • Wyrób ciasto chlebowe wstępnie, po czym dosypując mąkę pszenną wyrabiaj, aż ciasto będzie gęste i będzie "odstawać" od ręki.
  • Odstaw ciasto chlebowe na 10 minut, aby odpoczeło, a następnie rozwałkuj na placek grubości 1 cm.
  • Uformuj szynkę aby ładnie wyglądała po przekrojeniu , połóż ją na ciasto i zawiń fantazyjnie w placek chlebowy.
  • Posmaruj chlebek jajem i posyp dekoracyjnie ziarnem, które lubisz (sezam, mak, słonecznik, czarnuszka, dynie itp.) i wyłóż na blachę.
  • Odstaw w ciepłe miejsce , aż ciasto podrosnie.
  • Upiecz w temp. 190 stopni C aż chlebek będzie rumiany, a wetknięty patyczek suchy.
  • Zdejmij z blachy na talerz udekorowany świątecznie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy